четвъртък, 25 август 2011 г.

Китайско а ?!

В България китайските ресторанти са изключително популярни, както и арабските дюнери, но аз искам да ви покажа малко по различен списък с най-екзотичните азиатски храни, някои от които може да ви шокират и да ви се сторят много необичайни, но са и здравословни за организма и се консумират от стотици милиони души.



Драконов плод (питая)



Произходът на този плод от семейство Кактуси, питая, е Централна и Южна Америка и е пренесен във Виетнам от френските колонизатори, а след това е разпространен из цяла Югоизточна Азия. Яде се след обелване на кората. Сърцевината на драконовия плод е бяла или червена с малки черни семки като кивито и на вкус е умерено сладък. Съдържа калций, желязо и витамин А.



Тестиси от петел



Деликатес на пазара в Тайван тестисите от петел се предлагат варени или задушени. Те са изключително богати на протеини и действат ката естествен заместител на виаграта.



Дуриан



Плодовете дуриан, разпространени в Югоизточна Азия, са големи (до 4 кг), бодливи и с много минерали и хранителни вещества. Основен недостатък обаче е изключително острата им миризма, определяна като "нещо средно между свински изпражнения, терпентин и лук", затова транспортирането им в обществен транспорт и предлагането в хотели на някои азиатски държави е забранено. Други го наричат цар на плодовете.



Балут



Азиатски деликатес, изключително ценен във Филипините. Балутът представлява варено птиче яйце с вече оформен плод. Филипинците дори си имат празник на който ядат само балут.



Тофу



Миризливото тофу е популярна китайска бърза храна, която представлява запържена смес зеленчуци, месо, соево мляко и билки, ферментирали дни или дори седмици, с последващо отцеждане и пресоване на блокчета. Комбинацията на горещата мазнина с престояла храна придава специфичен вкус и мириз на деликатеса, заради който се продава основно на нощните пазари, а не с магазини или ресторанти.



Нокти на феникс



Известните нотки на феникс всъщност да пържени кокоши крака, предлагани със сос, които в Азия се ценят заради желатиновия си вкус.



Пържени буболечки



Пържените буболечки и насекоми са фин деликатес в Тайланд и са изключително обогати на протеини, за това са и предпочитаха храна, повече за мезе, от колкото за основно.



Натто



Натто е традиционна японска закуска и представлява боб, ферментирал с бактерията Bacillus subtilis. Натто е богато на протеини и се сервира с ориз и произхожда от региона на Канто.



Супа Пилешко гнездо



Китайската супа Пилешко гнездо е изключително здравословна. Приготвена от специфично пилешко месо тя е полезна за кожата либидото и имунната система. Не намерих повече информация за нея ... ;с

    Бихте ли яли нещо от този списък ? Ако да какво .... или пък, може вече да сте опитвали. За нас може да е гадно, но милите азиатци си похапват подобни работи толкова често, колкото ние ядем супа топче .... :д
                                                                               Enjoy! =]]

Няма коментари:

Публикуване на коментар